Hopp til innhold

Matavfall

Matavfall, eller våtorganisk avfall, er avfall som er organisk nedbrytbart. Dette kan være skrell, skrotter, grut, eggeskall, bein, nøtteskall og rekeskall.

 

Slik gjør du det

Bruk sansene – lukt og smak på maten før du eventuelt kaster den. Hvis en matvare har gått ut på dato med «best før»-stempel, betyr det ikke nødvendigvis at den er dårlig.
Sorter (og husk at emballasjen skal sorteres for seg).

Ja takk

  • Skrell
  • Skrotter
  • Kaffegrut med og uten filter
  • Eggeskall
  • Tørkepapir og servietter med matrester
  • Nøtteskall
  • Rekeskall
  • Teposer og teblader
  • Små fiske- og kjøttbein
  • Grønnsaker
  • Frukt
  • Mel, gryn og sukker
  • Brød og kaker
  • Ris og pasta
  • Fisk og skalldyr

Nei takk

  • Matavfall med emballasje
  • Store rester fett og matolje
  • Komposterbare produkter
  • Hundeposer
  • Store kjøttbein
  • Avskårne blomster
  • Potteplanter
  • Krydderplanter
  • Hageavfall
  • Grus, sand, jord
  • Kattesand
  • Snus og røyk
  • Bomull og q-tips
  • Tyggis
  • Snus

Hva gjør du med…

Mat og drikke som er gått ut på dato

Hvis en matvare har gått ut på dato med «best før»-stempel, betyr det ikke nødvendigvis at den er dårlig. Bruk sansene og se, lukt og smak på maten før du kaster den. På den måten sparer du både miljøet og lommeboken. Er matvaren merket «holdbar til» så skal den ikke spises etter denne datoen.

Fordervet mat i emballasje

Ta av emballasjen før du sorterer maten i matavfallet. Dersom maten er så fordervet at du ikke ønsker å ta av emballasjen, skal alt sorteres i restavfallet. Det er kun det organisk nedbrytbare som skal i matavfallet og som kan gjenvinnes videre.

Komposterbare tallerkener, bestikk og tannbørster

Komposterbare produkter er beregnet på hjemmekompostering, og skal ikke kastes i matavfallet. Grunnen til dette er at denne typen produkter får en gummiaktig konsistens når de blir varmet opp i gjenvinningsanlegget som gjør at de ikke kan gjenvinnes til biogass og biogjøsel.